Ekşi Sözlük seçim sonuçları


4 Temmuz 2012 itibariyle Ekşi Sözlük'te siyasi partiler için ne kadar yorum yapılmış (entry girilmiş) bir bakalım:

1- AKP - 3422
2- TKP - 3024
3- CHP - 2957
4- BDP ve eski ismiyle DTP - 1340
5- MHP - 1085
6- ÖDP - 421
7- EMEP - 98

Burada çok ilginç, üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken bir tablo var. Bu yazı için mecliste bulunan burjuva partilerini ve programında sosyalizm bulunan partileri aldım çünkü biz bunlarla ilgileniyoruz. Elbette Ekşi Sözlük'te birçok siyasi oluşumla ilgili yorumlar var ama hiçbiri zaten bu listeye giremiyor. Bu arada, BDP zaten sosyalist değil de tam olarak bir düzen partisi midir tartışmalı ama Leyla Zana'yla ilgili yazımda ulusal hareketlerin birçok çelişkiye sahip olmalarının kaçınılmaz olduğunu düşündüğümü yazmıştım. Konumuza dönersek, bu tabloyu nasıl yorumlamamız gerekiyor? Öncelikle Ekşi Sözlük'ün nasıl bir platform olduğuna bakmamız gerekecek.

Bugün Türkiye'de sosyal medya denen bir fenomen varsa, Sözlük bu fenomen içerisinde çok ayrıksı bir yere sahiptir. 1999'da doğan Sözlük ortaya çıkışı itibariyle özgün bir denemedir. Yani Facebook, Twitter gibi dayatılan ve yağmalayan bir yapıda değildir. Kendi kendilerine takılmak için kurulan bu platform sonra inanılmaz bir büyüme göstermiştir ve kurucusuna Amerika'lardaki işini bıraktırıp Türkiye'ye getirecek kadar da karlı bir iş olmuştur. Çok zor yazar kabul etmektedir yani öyle her isteyenin yazamadığı bir yerdir. Ama Sözlük'ün daha ne olacağı çok belli değilken bir şekilde buraya yazar olmuş ama düşünce dünyası oldukça boş birçok insan da vardır. Ansiklopedik bilgi arıyorsanız çok işinize yarayabilir. Kimsenin bilmediği sanat eserleri ve kişiler hakkına bilgi bulabilirsiniz. Bu yönüyle her zaman imdadıma yetişmiştir. Yorum konusundaysa büyük bir kirlilik vardır ve ben kendi adıma bu kirlilikten olabildiğince kaçınmaya çalışıyorum. Yazarların çoğu "Ben oldum" havasındadır ve yaşamın sırrını keşfettiklerini düşünürler. Bunun sebebi görece olarak daha eğitimli insanların Ekşi Sözlük'te yazıyor olmasıdır. Haklarını yemeyeyim, bir görselle ilgilenmeden sadece yazmak işini kendisine dert edinen bir kişinin elbette ki yaşamla ilgili birçok fikri vardır ve bunları paylaşmak istemesi de gayet doğaldır. Üstelik bu, emek ve belli bir birikim isteyen bir iştir. Emek ve birikim gerektirmeyen eylemleri Facebook'ta çok kolay gerçekleştirebiliyoruz zaten. Bir fotoğraf paylaşıyoruz veya başkasına ait bir özlü söz ve kanaat önderi oluyoruz. Ekşi Sözlük işte böyle bir yerdir.

Bu listeye bakınca açıkça söyleyebiliriz ki TKP açık ara birincidir. Yaptığı onca eylem ve etkinliklere rağmen medyada neredeyse hiç yer bulamıyor ve buna rağmen o CHP'lerden, BDP'lerden, MHP'lerden daha fazla hakkında kelam ediliyor ve de 10 yıldır iktidarda olan ve neredeyse her gün saçma sapan bir girdi yapan AKP'den sadece 400 az yorum alıyor. Geçenlerde Halil Berktay Taraf gazetesinde 1 Mayıs 1977 katliamının sorumluları olarak solcuları göstermişti. soL Portal yazarı Kaan Arslanoğlu da bir yazı yazmıştı. Yazının sonunda TKP'nin bugünün en kalabalık sosyalist grubu olduğu ama tıpkı 70lerin Maocuları gibi sol içerisindeki kimsenin onlara "siz ne düşünüyorsunuz" gibi bir yaklaşımla yaklaşmadığını söylüyordu. Ama herkesin soL Portal'a tıklayıp baktığını söylemişti. Gerçekten de soL Portal bugün günde 80.000 tıklama alır ki bu korkunç bir rakamdır. Yani herkesin gözü üzerinde, herkes hakkında konuşuyor ama herkes mesafeli. Herkes değil elbette. Yani sol içerisinde mesafeli olan önemli bir toplam var. TKP bunu düşünmeli. İlgilenen insanların önemli bir oranda AB grubu insanı olması da TKP'nin düşünmesi gereken başka bir konu. Ama emin olun düşünüyor. İnsanların içerisinde olmayı arzu edeceği bir parti olmak istiyor TKP. Sık sık rastlanılan kulaktan dolma bilgilerle laf atan insanları da içerisine çekmek istiyor. Bunu da başaracak.   

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,